1 éve vagyok Linuxos - visszatekintés

Boldog Új Évet Mindenkinek!!! Kívánom, hogy a 2021-es év sokzsetonos legyen Mindenkinek!!!

Néhány hónappal ezelőtt felhívás lett közzétéve, hogy írjunk a fórumba.
Jópár hónap eltelt azóta, hogy ide, fórumba írtam volna. Életem első fórumcikkében elhatároztam, hogy ha valamire rájövök a Linux Minttel kapcsolatban, itt meg is osztom, mert lehet, hogy épp ez fog valakinek segíteni.
Ezt a dolgot viszont elég nehéz teljesíteni. Nem vagyok szakértő sem informatikus, már csak ezért sem tudok sokat fórumozni. És ez most nem a reklám része lesz: most 1 éve, hogy használok Linuxot. Túlzás nélkül állítom, hogy amióta Mintet használok, és a már korábban megírt szokásokat felvettem, meg is szűntek a problémáim (egyedül a Protonmail esetén nem vagyok már olyan magabiztos, akármilyen e-mail fiókunk is van, ne írjunk le üzenetben semmi olyat, amiről illetékteleneket nem akarnánk tájékoztatni, ez igaz a telefonhívásra is...). Csak és kizárólag szépséghibákról tudok beszámolni:

1. Bekapcsolás után, amikor feláll a rendszer, nem mindig jön be a panel (Ilyet még a most használt 19.3-on nem tapasztaltam, csak a Tinán). Hogy mikor, az változó, de van rá egy jól bejáratott megoldás a terminálban: xfce4-panel -r --restart. Még nem tudtam utánajárni, hogy ez hogyan oldódjon meg, talán a tökrégi gépem az oka...

2. Egyszer nyáron feltettem a Wine-t és ahhoz a Gecko-t. Utóbbit le lehetett tesztelni, ami órákon át tartott, leszívva minden CPU-t és RAM-ot. Amikor véget vetettem a kíntatásnak nagy nehezen, igazából nem volt semmi gond. De a megszakítástól kezdve, bármikor is bekapcsoltam a gépet, amikor felállt a rendszer, mindig láttam a conky-n, hogy a swap ki van kapcsolva (márcsak ezért is hasznos a conky). Tudtam, hogy biztos ezzel van összefüggésben, mert ilyet a rendszer azelőtt soha nem tett. Itt minden indulásnál minden más munka előtt terminálban megadtam neki, hogy: sudo swapon swapfile. Jelszó után meg is oldódott a dolog, szóval ezzel is el lehetett lenni. Amúgy ez a gond mára megszűnt, mert a 19.2-es rendszert újraraktam és rögtön rá frissítettem még 19.3-ra. Úgy tervezem, a Trícia marad legalább egy évig.

És ennyi. Komolyan mondom, semmi gondom eddig nem volt a Minttel.

Nemrég értek azért kellemesebb meglepetések is. Egyik szülőm Win 10-es 4 éves laptopot használ. Elég gyakori, hogy wifi baja van, pedig a jó szerelőnk megnézi, és mindig azt mondja, hogy nincs semmi baja. A wifidoboz is jó. Az illető igen becsületes, tehát adunk a szavára. A gép sokszor csak elvonul a saját gondolataiba, ez a másik, ami a szülőmet eszeveszetten idegesíti (a vállalkozásához is rendkívül fontos, hogy a gép rendesen működjön). Karácsony előtt megint elment a wifi, előjelei nem voltak, így döntött. De ez most menthetetlennek tűnt, azért ha korábban vártak vele, sima hibaelhárítással visszajött ha a rendszer úgy óhajtotta. Megnézte a szerelő, aki igen sok ideje van a pályán és sok a tapasztalata, de ő sem bírt rájönni, mi volt ez az egész. De mindegy, rendbejött a gép. Újra kellett rakni.
Hogy miért írom le mindezt? Mialatt a szülőmnek elvolt a gépe, segíteni akartam neki a munkában. Leginkább nyomtatnia és utalnia kellett. Ő így a gépemen keresztül belekóstolhatott a Mintbe, és már elképzelhetőnek tartja, játszadozik a gondolattal, hogy esetleg áttér, ugye a fenti dolgok miatt. És a Jackpotom az volt, hogy a Mint alaptelepítéssel tartalmaz egy olyan valamit, amivel még régi HP nyomtatók is felismerhetők, erről nem is tudtam. Neki meg egy nagyon régi Deskjet 1200-asa van és csoda, hogy a Winen van egy Scan Doctor nevű segédprogram, ez az egyetlen, ami eddig segített a nyomtatón. Erre én hozzádugtam a nyomtatót a gépemhez, és azonnal, bármilyen külön macera nélkül felismerte, használatra kész volt! +1 komoly érv, hogy áttérhet a szülőm.

A fentinek az a mondanivalója, hogy ha akad ilyen eset a környezetünkben, lépjük meg. De csak nagyon óvatosan toborozzuk be az illetőt, mert így biztos, hogy meghallgat minket és nem bánja, ha egy kicsit újat is tapasztal.

Hozzászólások