keraform blogja

keraform képe

Gksu helyett pkexec helyett gksu

 A Linux Mint 19 kiadástól kezdve nem működik a gksu parancs. Ez a parancs alkalmazások rendszergazdai joggal történő indítását tette lehetővé. Erre néha szükségünk lehet, ha például egy rendszermappába akarunk létrehozni, írni, vagy átnevezni valamit, vagy egy ilyen mappában lévő fájlon kell hasonló műveletet végrehajtanunk. Ilyenkor a Fájlkezelőt kell emelt szintű jogosultsággal indítani.
Például a gksu nemo, gksu caja, vagy a gksu thunar az alapértelmezett Fájlkezelőt indította így. Ez a továbbiakban nem működik.

keraform képe

Linux Mint 19 BETA Cinnamon

Linux Mint 19 BETA Cinnamon telepítése (Linux Mint 18.3 Cinnamon rendszeren)

Mindjárt két megszorítással kezdem. A béta állapotú operációs rendszer tesztelési célra való.

Ezt tehát nem a meglévő Linux Mint 18.3 Cinnamon rendszer frissítéseként telepítettem, hanem a meglévő mellé, egy külön partícióra. A telepítő média (pendrive) a Linux Mint 18.3 Cinnamon kiadás alatt készült.

keraform képe

Egyéni Cinnamon téma készítése

A cím kissé túlzó, ugyanis szó sem lesz új téma készítéséről, mindössze egy meglévő téma színeinek apró módosításáról.
Ma a sötét téma a menő. Legalábbis a legtöbb téma készítéssel foglalkozó ezt gondolja. Nekem ezzel szemben a világos, színes témák tetszenek. Amikor a Windows után az Ubuntu 10.04 került a gépemre, az első dolog, ami megfogott, az a színvilága volt. A készen kapott világos témák esetében viszont az ablakok általában kékesszürke színűek, amit én nem szeretek. (Már a Windowsnál se szerettem)

keraform képe

Resume from Suspend - Folytatás Felfüggesztésből

Resume from Suspend - Folytatás Felfüggesztésből

A címben szereplő funkciót biztosan a Microsoft Windows Millenium-ban láttam utoljára.
De lehet, hogy máshol is van ilyen, (W2K, XP) de Linuxon nem emlékszem ilyenre.
Arról van szó, hogy a Felfüggesztett gép feléleszthető, ha megmozdítjuk az egeret, vagy lenyomunk egy billentyűt. Én nem akarom, hogy így legyen, de hátha valaki örülne ennek.

keraform képe

Tükröm, tükröm mondd meg nékem!

Többször éreztem úgy, hogy felvetem ezt a problémát egy-egy bejegyzés kapcsán, végül a blog mellett döntöttem. Egyrészt nem akarok senkit kipellengérezni, megbántani, másrészt ez azokban a hozzászólásokban a témától idegen (off-topic) lett volna.

Oldalak

Feliratkozás RSS - keraform blogja csatornájára