Linux Mint 20 Ulyana telepítése

öreg0503 képe

Fórum: 

Sziasztok.
Mit gondoltok már kigyógyult a kezdetleges hibákból? Gondolok itt a laptopnál használt külső monitor telepítékori problémára? Oké mondjátok Live rendszer, kipróbálni. De ezt sajnos ott nem tudom megnézni. Egyébként érdemes cserélni a 19.3 Cinnamont? Új telepítés vagy frissítés? Vélemények?
Köszi ha valaki időt szán rám.

pár gondolat...

>Gondolok itt a laptopnál használt külső monitor telepítékori problémára?
Ugyanolyan hardverről lenne szó, mint annál az esetnél?

>Oké mondjátok Live rendszer, kipróbálni. De ezt sajnos ott nem tudom megnézni.
Miért is?

>Egyébként érdemes cserélni a 19.3 Cinnamont?
Ez nagyon szubjektív kategória jelen esetben, mik a szempontok, amik alapján mérlegelni lehet? Milyen opciók vannak kilátásban, ami miatt felmerült a kérdés? Vannak itt a fórumon olyan beírások is, amik gazdái még 18-as, netán 17-est használnak, nekik pl. érdemes azokat használnikuk, ha már azokat használják...

>Új telepítés vagy frissítés?
Ezt is csak a jelenlegi rendszer és körülmények állapotából lehetne megítélni.  De kinek a papné, kinek a paplan.

>Vélemények?
Én pl. megvárom, hogy a frissítéskezelő felajánlja maga a rendszer frissítést, akkor ráeresztem majd, addig nem foglalkozom vele. De ez én vagyok.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pár gondolat...

#1 "megvárom, hogy a frissítéskezelő felajánlja maga a rendszer frissítést"
A Frissítéskezelő a pont frissítés lehetőségét szokja felajánlani pl. 20-ról 20.1-re.
A főverzió frissítést (19.3-ról 20-ra) csak terminálból kezdeményezve lehet indítani
megfelelő ajánlás alapján. https://linuxmint-user-guide.readthedocs.io/en/latest/upgrade-to-mint-20...
(Azok szerint akik már megcsinálták, elég időigényes.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
öreg0503 képe

pár gondolat...

#1 Persze a laptop ugyan az. Egyébként tegnap este feltettem a 19.3 mellé. Az indításnál, újra indításnál fél asztalt tesz ki a külső monitorra és remeg, vibrál a kép. Laptop teő felnyit, visszacsuk és már oké is. Más problémát én nem tapasztalok. Marad egyenlőre úgyis ritkán kapcsolom ki a lapit, inkább a felfüggesztést használom. Onnét pedig szépen magához tér. Köszi minkettőtöknek a véleményért.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A fő kiadásra frissítés a Hibajelentő alkalmazásban (grafikusan)

#2 Az igaz, hogy nagy türelem kell a frissítéshez, időbe telik. :)
A külső tükrök is ki lesznek kapcsolva, mert a korábbi kiadáshoz tartoznak...

A fő kiadásra frissítés lehetősége a Hibajelentő alkalmazásban jelenik meg grafikusan (a képre kattintva látható a hozzászólás, ahol jelezve lett a lehetőség):

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
öreg0503 képe

A fő kiadásra frissítés a Hibajelentő alkalmazásban (grafikusan)

#4 Ha a Hibajelentőben rákattintasz a frissítésre akkor elvisz egy fótum oldalra ahol leírják miként tudsz terminálból frissíteni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

pár gondolat...

#3 Az indításnál, újra indításnál fél asztalt tesz ki a külső monitorra és remeg, vibrál a kép. Laptop teő felnyit, visszacsuk és már oké is. Más problémát én nem tapasztalok. Marad egyenlőre úgyis ritkán kapcsolom ki a lapit, inkább a felfüggesztést használom. Onnét pedig szépen magához tér.

A külső monitor kezelése nem tér vissza altatásból (vagy, ami be van állítva a noteszgép fedelének lehajtására az Energiakezelő alkalmazásban, mint eseménykori teendő). Gondolom, nem találtam ezzel a kijelentésemmel fel a spanyolviaszt :). Érdemes lehet majd kideríteni, mi lehet ennek az oka pontosan, és hogyan lehet kezelni. Talán felmerül másnál is, és akkor kiderül.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A fő kiadásra frissítés a Hibajelentő alkalmazásban (grafikusan)

#5 :) Jaaa... . Ezt nem mondtad korábban. És én sem néztem rá. Köszi ezt az információt is!

Végülis grafikus. ;) (nem az még)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pár gondolat...

#1 Ha a Frissítéskezelőben a Szoftverforrásokban a Hivatalos csomagtárolókat az alapértelmezettre állítod, nálad is megjelenik az új Frissítéskezelő. Utána frissíthető a rendszer a leírás szerint.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pár gondolat...

#2 Én már elvégeztem a 20-ra frissítést, de 2 hiba miatt visszaálltam a 19.3-ra. Az egyik a VirtualBoxban van: az egész kezelőfelülete fehérre váltott (ez már régebben is előfordult főverzió-váltásnál [már nem emlékszem hogyan küszöböltem ki]). A másik: a Me TV-t már nem támogatja a 20-as, a 19.3 még igen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
öreg0503 képe

pár gondolat...

#6 Szia. Az energiakezelő úgy van beállítva hogy ne tegyen semmit hálózaton, illetve akkumlátoron sem.

https://ibb.co/qDb5K4m

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

pár gondolat...

#10 Ott alul is kapcsold be ugyanazt, a külső kijelzős beállításnál (További beállítások: középső). Reboot és próba.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

pár gondolat...

#8 Ha a Frissítéskezelőben a Szoftverforrásokban a Hivatalos csomagtárolókat az alapértelmezettre állítod, nálad is megjelenik az új Frissítéskezelő.

A források tükrözve vannak. Kis időn belül mindenhol, azaz, mnden tükrön megjelenik az új Frissítéskezelő (ez a logikus). Nálam szlovák tükör van beállítva, és megjelent a frissítés lehetősége.

#9 Én már elvégeztem a 20-ra frissítést, de 2 hiba miatt visszaálltam a 19.3-ra. Az egyik a VirtualBoxban van: az egész kezelőfelülete fehérre váltott (ez már régebben is előfordult főverzió-váltásnál [már nem emlékszem hogyan küszöböltem ki]).

Nálam, a Linux Mint 18.3 ablakai a Virtualboxban majdnem teljesen átlátszóak (két ablakon keresztül is látszik az Asztal háttérképének logója :)), és egészen furán néz ki a „téma”, nem túl megnyerő, így mondom. Az átlátszóságot próbáltam javítani, a megoldásokat megkeresni, de nem annyira fontos, így felhagytam a megoldás keresésével. Különben, mindez csak a VirtualBoxban jelentkezik, valósan telepítve is használtam a Linux Mint 18.3-at, ott nem jelentkezett.

A másik: a Me TV-t már nem támogatja a 20-as, a 19.3 még igen.

Valójában csak a Linux Mint 18.x kiadásnál érhető el a Me TV:
https://packages.ubuntu.com/search?suite=default&section=all&arch=any&keywords=me-tv&searchon=names
A régi Me TV alkalmazást nem fejleszti a csomag fejlesztője, így nemcsak a Linux Mint terjesztésekre, hanem más Linux terjesztésekre sem érhető el. Íme, egyféle bizonyíték: https://pkgs.org/download/me-tv
Mindezt, sokan nem gondolják át, és küldik a hibajelentést:
https://bugs.launchpad.net/me-tv/+bug/1848601
(https://launchpad.net/me-tv/ )

Az alkalmazásoknak van egy fő fejlesztője (általában), és a Linux terjesztések beemelik a csomagot a saját terjesztésükbe. Ha nincs mit beemelni, akkor ezt nem tudják megtenni. A Linux terjesztések fejlesztőinek nem feladata teljesen, az alapoktól újraírni (és tesztelni) az adott alkalmazásokat, és idő hiányában nem tudnak ezzel foglalkozni. Legtöbbször van egy külső, Linux terjesztéshez általában nem kötődő fejlesztő vagy csapat, aki létrehoz egy alkalmazást, és általában folytatja a fejlesztést is, mármint a forráskódot kezeli. A forráskódból készülnek a terjesztések csomagjai.

Gondolom, a kijelentés inkább úgy értelmezhető, hogy a Linux Mint 18.x (Ubuntu 16.04) Me TV csomag - annak letöltése után, azaz, nem a szokásos módszerrel - telepíthető eggyel későbbi verzióra is, azaz, a Linux Mint 19.x kiadásra, és itt is működik. Ez így van, általában - sokszor előfordul, hogy - az eggyel korábbi kiadásokra készült csomagok használhatóak az újabb rendszeren, de kettővel újabb kiadáson már nem. Sok változás történik a verzió váltáskor.

Rust nyelven írt, a korábbinál jóval egyszerűbb kezelőfelületű Me TV alkalmazás érhető el az újabb, támogatott rendszerekhez, de nem a csomagkezelőből. Íme: https://github.com/Me-TV/Me-TV

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
öreg0503 képe

pár gondolat...

#11 Húú, basszus. Nagyon köszönöm, teljesen jó. Miért is nem reagáltam le azt a beállítást.
Még egyszer köszi, már többször segítettél, örök hála. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

pár gondolat...

#13 Szívesen! Több szem többet lát, ezt szokták mondani. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve