Történelmi érdekességek az informatikában

kimarite képe

Fórum: 

A hazai informatikatörténet - virtuális tárlatlátogatás

Van kedve barangolni az informatikatörténetben? Nem kell időgép sem hozzá, tálcán kínáljuk az érdekesebbnél érdekesebb dokumentumokat, videókat, visszaemlékezéseket, adatokat, új összefüggéseket!
Jó hírünk van!
Informatikai Adattárunk egy Időutazás című felülettel egészült ki 2019. szeptembertől, amely egy idővonal (Timeline) módján, interaktív, képes tárlatvezetés révén enged betekintést az Adattár kincseibe.
A virtuális kiállítás szerzője Havass Miklós, a Neumann Társaság tiszteletbeli elnöke.
Időutazásra fel, pillantson bele az elképesztően izgalmas képek, adatok, videók szellemi birodalmába!
https://itf.njszt.hu/idoutazas

A hazai informatikatörténet virtuális tárlatlátogatására hívjuk a kedves látogatót, amely az Informatikatörténeti Adattár (iTA) gyűjteményén alapszik és bemutatja azt az utat, azokat a paradigmaváltásokat, azokat a mérföldköveket, amelyeket a magyar informatika a kezdetektől fogva napjainkig megtett.

A tárlatvezetés izgalmas lehetőségeket rejt, hiszen minden bemutatott fejlesztés, intézmény, személy, program, rendezvény mögött újabb és újabb olvasnivalók érhetők el – életrajzok, intézmény leírások, szakmai cikkek, előadások, izgalmas szakkönyvek, videós beszélgetések. Ily módon időben is és tematikusan is lehetőség van a kalandozásra.

A tárlatvezetés a szerkesztő szubjektív véleményét követve (ahogy ő látja a hazai informatikát) végigvezet a kiállításon, bemutatja a magyar informatikatörténet vezérfonalát, nem megfeledkezve az apró intimitások világáról sem. Reméljük, hogy élményt jelent az utazás és másoknak is ajánlja megtekintésre a gyűjteményt.

Nagy örömünkre szolgálna, ha véleményét megosztaná velünk. jelezné mi tetszett, mi hiányzik a történetből, esetleg javaslatokat is küldene annak kiegészítésére, korrekciójára.

Jó utazást! Hasznos időtöltést!

kimarite képe

Megnyílt a GSM tárlat Túrkevén, november közepéig tekinthető meg

A Neumann Társaság nemzetközi színvonalú informatikai múzeumából, Szegedről érkezett vándorkiállítás Túrkevére, a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermébe.

A GSM – Generációk Saját Mobiljai című tárlat a mobiltelefon térhódítását, leghíresebb készülékeit mutatja be. A Neumann Társaság tárlata eredetileg a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával készült, a Mobilmementók baráti kör és Ördögh Zoltán magángyűjtő (Retromobil) kollekcióinak válogatása nyomán – és a nagy sikerre való tekintettel indult vándorútra. A GSM-kiállításon olyan rádiótelefon is látható, mellyel az első hazai mobilhívást lebonyolította Bod Péter Ákos miniszter 1990-ben.

Az átfogó, a mobilgenerációk- és szolgáltatók történetét bemutató tablósor mellett személyhívók, NMT- és GSM-rendszerű mobiltelefonok sokasága látható a Túrkevén november közepéig megtekinthető, különleges kiállításon.

A GSM tárlatot a kiállítás társrendezője, Képes Gábor, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság főmunkatársa nyitotta meg. Megnyitó beszédében megköszönte Kapás János Zsolt, a Finta Múzeum igazgatója és az általa vezetett csapat munkáját. „A Finta Múzeum méltán híres országszerte, én pedig kilenc és fél éve működöm együtt túrkevei barátaimmal a technikatörténet bemutatása érdekében” – mondta.

Forrás: https://ajovomultja.hu/news/megnyilt-gsm-tarlat-turkeven

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Ilyen volt a tárcsázás! A Szétszedtem.hu újdonságai

Végre megtudtuk, hogy a Szétszedtem.hu oldalt Gömör Géza úr készíti! És mivel kedveljük őt a stílusa miatt, ezért időnként Justin Viktor benéz az oldalára, hogy mi újság. Ezúttal szóba kerül, hogy már lehet jelentkezni a Szétszedtem.hu hírlevelére és Géza barátunk régi, igazi bakelitből készült analóg telefont szedett szét. Az Y generációsoknak és a még fiatalabbaknak megmutatjuk, hogy hogyan tárcsáztunk ezekkel az egészen ősi telefonokkal - innen származik a tárcsázás kifejezés is!
... https://indavideo.hu/video/Ilyen_volt_a_tarcsazas_A_Szetszedtemhu_ujdonsagai

-----

PosztmodeM | Kedvencünk a Szétszedtem.hu

A Szétszedtem.hu oldalon egy csomó tárgy kibelezésének, apró darabokra szedésének lehetünk szemtanúi, mivel a '90-es évek webes stílusában olyan, fényképekkel illusztrált, jó stílusú leírásokat találunk, amelyekkel a műszaki berendezéseknek szó szeri

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

2019. október 29., kedd ...ma 50 éves az internet!

Charles Kline programozó hallgató 1969. október 29-én valószínű, hogy még el sem tudta képzelni, hogy milyen szintre jut el a számítógépek közti kommunikáció 2019-re.

Az online kapcsolat a Kaliforniai Egyetem (UCLA) és a Stanford Research Institute (SRI) egy-egy számítógépe között jött létre. A kutatócsoport vezetője  Leonard Kleinrock volt.

Ekkor még csak néhány hálózatba kapcsolt számítógép volt az USA-ban. Ennek alapját az az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által létrehozott ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) rendszere jelentette.

Az 50 évvel ezelőtti, történelmi üzenet mindössze két betű volt: LO. Nem volt problémamentes a próbálkozás, mivel Kline, az 500 kilométerre lévő másik számítógépnek a LOGIN, azaz bejelentkezés szót akarta küldeni. A kísérleti technológia a mai rendszerekhez képest természetesen még nagyon kezdetleges volt.
... https://oeekcsht.blogspot.com/2019/10/hogy-ma-50-eves-az-internet.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

15 éves a Thunderbird!

-- It's Thunderbird's 15th birthday today! Help us make 2020 an incredible year full of improved features, like an updated address book and better dark mode, by donating to support our efforts! | https://donate.mozilla.org/hu/thunderbird
    — Thunderbird (@mozthunderbird) December 7, 2019 | https://twitter.com/mozthunderbird/status/1203418420785664003

Tegnap ünnepelte a 15. születésnapját a Thunderbird levelezőkliens. Boldog születésnapot!

Forrás: https://hup.hu/cikkek/20191207/15_eves_a_thunderbird

-----

https://transglobalunderground.bandcamp.com/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Copy and Paste | Lawrence Gordon Tesler

Hetvennégy éves korában meghalt Larry Tesler, az a személy, aki kitalálta a kivágás, másolás, beillesztés (Crtl+X, Crtl+C, Ctrl+V) funkciókat a korai szövegszerkesztő programokban. Mára annyira a számítógép használat mindennapjaihoz tartoznak ezek a funkciók, hogy az emberben fel sem merül, hogy valamikor ezeket is ki kellett találni.

https://index.hu/techtud/2020/02/19/larry_tesler_meghalt_copy_paste_atyja/

A kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Larry_Tesler

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Negyvenéves a kvarcjáték

Kiotó nyugati részén, egy templomkertben levő, turistáktól elzárt temetőben furcsa sírkő áll: az elhunyt neve alatt öt játék címe sorakozik, megjelenésük évszámával. Bár a sírfelirat japán nyelvű, mindegyik játéknak van angol neve: Ultra Machine (1968), Laser Clay (1973), Ten Billion (1980), Game & Watch (1980) és Game Boy (1989).

Ez utóbbi kettő egészen biztosan ismerős mindenkinek, aki a nyolcvanas években volt gyerek: az éppen ma 40 éves Game & Watch sorozat itthon egyszerűen csak „kvarcjáték” néven futott.

    故横井軍平氏のお墓。墓碑には任天堂時代の功績が刻まれている。
    うちの嫁の父親の墓の斜め向かいにあったりするのだが、ゲームに興味ない所か毛嫌っている嫁にはこれがここにあることがどれだけ凄いことか理解してないし理解しようともしない
    — 小山@自宅/事務所警備中 (@manchanbuhibuhi) May 12, 2015

https://twitter.com/manchanbuhibuhi/status/598275618724151296

A sírban Jokoi Gunpei, a Nintendo egykori vezető mérnöke nyugszik, aki nélkül egészen biztosan máshogy alakult volna nemcsak a japán cég története, de az egész videojáték-iparé is. A sírkőbe vésett lista pedig korántsem teljes.

https://index.hu/tech/godmode/2020/04/27/nintendo_kvarcjatek_game_and_wa...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

...és nem sokkal ezután megszületett a world wide web

Tim Berners-Lee bő harminc évvel ezelőtt a ma már részecskegyorsítójáról közismertté vált Európai Nukleáris Kutatási Szervezetben (CERN) dolgozott. A mérnök-informatikusnak hamar szemet szúrt, hogy egységes rendszer híján milyen nehézkes a kommunikáció a kutatók között: a különböző adatokat különböző számítógépeken tárolták, a hozzáférés így nehézkes és időigényes volt. Gondolt hát egyet, és írt egy tanulmányt arról, hogyan lehetne orvosolni a problémát. Ahogyan a briliáns ötleteknél az gyakran előfordul, főnökei először nem voltak elragadtatva tőle, ám láttak benne fantáziát. A kutató tehát csiszolgatta még egy kicsit munkáját,

    és nem sokkal ezután megszületett a world wide web, azaz a világháló.

Solid platform – a világháló decentralizációja

A kutató nem pihen, most éppen egy Solid (Social Linked Data) nevű rendszeren dolgozik. Elmondása alapján ennek lényege, hogy

    az adatokat többé ne egyes vállalatok– például a Google, az Amazon– tárolják, még akkor sem, ha éppen az ő programjaikat használjuk.

Ehelyett mindenki maga dönthetne arról, hol tárolja az adatait, ezáltal saját belátása szerint rendelkezhetne arról is, hogy ki fér ezekhez hozzá és mire használja fel. Mi több, a modell arra is lehetőséget nyújtana, hogy bárki új alkalmazásokat fejlesszen ki.

A világháló megálmodójával beszélgettünk: https://iot.boschblog.hu/szoftver/az-internet-jovoje/

A teljes interjú (angolul, magyar felirattal): https://www.youtube.com/watch?v=aEL_iVLBjrY

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Informatikai emlékek, adatok iránt indult gyűjtés

Most főleg az idősebbekhez szólunk: most többet vannak otthon, talán több idő is van arra, hogy összerendezzék emlékeiket.
Informatikus kollégáink, régi tagjaink most újult erővel kapcsolódhatnak be - vagy első ízben - adattárunk fejlesztésébe.
Személyekről - beleértve saját pályájukat is -, intézményekről, rendszerekről, hardver- és szoftvertermékekről, rendezvényekről.
Az informatikai örökség megőrzése fontos pillére a Neumann Társaságnak - és egy nagy Informatikai Múzeum tudásbázisaként gyűjtjük az emlékeket, adatokat!
Köszönjük!

https://njszt.hu/hu/news/2020-05-11/adatkozlok-kerestetnek

-- Neumann János Számítógép-tudományi Társaság - NJSZT

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Milyenek voltak az első számítógépek? Az alkotó ember - Gál Jenő

https://www.youtube.com/watch?v=g6iyeswCods

Az alkotó ember című sorozatunk legújabb részében Gál Jenő fejlesztőmérnök mesél életéről és a hazai számítástechnika megteremtésének időszakáról. Így megismerhetjük a ma már mindennapjainkat átszövő rendszerek logikai alapjait, és az információ tárolásának lehetőségeit is. Gál Jenő elbeszéléséből nemcsak a szakmai alapok derülnek ki, hanem a magyar számítástechnika hőskora, a 60-as, 70-es évek fejlesztései is kibontakoznak. Miből épül fel a digitális technológia? Mi a flip-flop, mik azok a logikai kártyák? Mire használták az elektroncsöveket? Hogyan jött létre az első, magyar alkatrészekből összeállított számítógép az EMG 830? Miért lett később meghatározó a szoftverek fejlesztése, és miért szorult vissza a számítógépek építése? Kisfilmünk minden tudomány és technika iránt érdeklődő számára értékes perceket jelent, de hasznos kiegészítője lehet egy fizika- vagy akár egy történelemóra anyagának is!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hogy ki volt Neumann János?

A kortárs visszaemlékezésekből egy ellentmondásaival együtt is szerethető, jó humorú, színes egyéniségű korszakos zseni alakja bontakozik ki: a modern számítógépek atyja. Életét és pályáját egy tablósoron mutatta be a Neumann családdal baráti viszonyt ápoló, zseniális tudományos népszerűsítő, Kovács Győző. Ezt a tablósort teszi most elérhetővé adatbázisunkban a Neumann Társaság, amely informatikai múzeumában nemcsak világritkaságnak számító gépeket őriz, de Neumann emlékeit is.

A jelenlegi járványügyi korlátozások, így a közgyűjtemények zárva tartása miatt a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által üzemeltetett MaNDA aggregációs adatbázis publikációs lehetőséget biztosít partnerintézményei számára. Ezen a héten Képes Gábor, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság - NJSZT főmunkatársának virtuális kiállítását olvashatják:
https://mandadb.hu/cikk/1123209/Egy_nagy_magyar_es_buszke_amerikai_tudos_eletmuve_Hungarikum

A Neumann-elvű gépek családfájáról a magyar informatika egyik úttörője, Kovács Győző tartott izgalmas, személyes hangú előadást a Hacktivity-n:

A „padláson porosodó” IAS számítógépet legutóbb Kutor László kutatta fel az Egyesült Államokban – és mutatta be egy videóban:

A múzeumot 2013-ban maga Neumann lánya, Marina von Neumann Whitman nyitotta meg ünnepélyesen:

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Meghalt a szakember, aki segített megépíteni az első egeret

William „Bill” English úttörő szerepet vállalt abban, hogy az olyan dolgok, mint például a linkek, egy szövegben mára hétköznapinak számítsanak.

Július 26-án, 91 éves korában elhunyt William English – becenevén Bill English –, aki a Stanfordi Kutatóintézetnél segített Douglas Englebartnak megépíteni a világ első számítógépes egerét – adta hírül a The New York Times. A szakembernek azonban nem ez, hanem egy 1968-as bemutató hozta meg az ismertséget.

A Mother of All Demos névre keresztelt prezentációt, amelynek főszereplője Englebart volt, és amelynek összeállításában English nagy szerepet játszott, több szempontból is mérföldkő a számítástechnika történetében. Egyfelől azért, mert erre a koncepcióra épülnek azok a bemutatók, amelyeket manapság láthatunk például a mobilgyártók esetében. Másfelől pedig azért, mert egy olyan koncepciót vázolt fel több mint fél évszázaddal ezelőtt, ami mára a hétköznapi informatika meghatározó részévé vált.

A prezentációjában olyan dolgok hangzottak el, hogy jöhetnek a grafikus felhasználói felületek, az online szövegszerkesztők, a videohívások vagy épp olyan, ma már triviálisnak tűnő megoldások, mint a szövegben elhelyezett linkek.

A lap szerint míg a 2013-ban elhunyt Englebart inkább látnok volt az informatika jövőjét illetően, English a megvalósításon dolgozott többet. Miután társa megrajzolta, miként is képzeli el a számítógépes egeret, ő volt az, aki megépítette a szerkezetet – ami így nézett ki.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20200803_bill_english_szamitogepes_eger_mother_o...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve