Linux Mint blog havi hírek - 2019. január

Sok köszönet a támogatásáért és azért a segítségért, amit nekünk nyújt. Csak decemberben 675 adományt és 22,803 $-t kaptunk. Még soha nem kaptunk ennyit korábban, nem hiszem, hogy valaha is ilyen sok embertől kaptunk pénzt, és a lista csúcsán lévő számok hihetetlenek. Ez Karácsony előtt és a Linux Mint 19.1 kiadása után volt, az üzenet pedig nagyon egyértelmű, szereti, amit csinálunk.

Mindig öröm számunkra annak leleplezése, hogy éppen min dolgozunk és hogy azzal elkészülünk a kiadás napján. Az is, amikor visszajelzést kapunk és azt látjuk, hogy ezt az emberek élvezik. Egy boldog felhasználót látni, aki el van ragadtatva az általunk megvalósított módosításoktól, nagyon különleges, ahogy az a közhangulat is, hogy egy kiadás sikerült és hogy annak fogadtatása nagyon pozitív volt. Ezt itt a blogon, a fórumokon és az IRC-n működő hangadó közösségnek hála kapjuk. Amikor egy hónappal később a statisztikák azt mutatják, hogy közel 700 ember olyan elégedett volt velünk, hogy pénzt küldtek nekünk, fontosságérzetet ad nekünk és tudjuk, hogy van egy csendes közösség is, akik élvezték, amit csináltunk. Ez megtisztelő, motiváló, valóban nagyszerű érzés. Nagyon köszönöm ezt, nemcsak a pénzt, hanem azt a fantasztikus érzést is, amit nekünk nyújt.

A 19.1 kiadás és az LMDE 3-ra való portolás sikeres volt, így képesek voltunk arra, hogy a hónap elején elindítsuk a fejlesztési ciklust. Rendszerint felzárkózunk azzal, hogy lekérjük a kéréseket (jelenleg 92 nyitott kérésünk van) és elkezdjük megvalósítani, ami a menetrendben szerepel, de mivel időt nyertünk, és válaszként néhány visszajelzésre, amit összegyűjtöttünk, január nagy részét K+F tevékenységekkel, tervezési szempontokkal és ambíciózus feladatokkal töltöttük. Különösen 3 területnek szenteltünk figyelmet: Grafika, teljesítmény és annak gondolata, hogy a Cinnamont különböző folyamatokra osszuk. Általában jobban szeretek arról beszélni, amit megvalósítottunk, mint arról, amit elképzelünk és ez persze nem ígéret. Jelenleg ezen dolgozunk, ez fejlesztésekhez fog vezetni, de néhány ötlet vagy projekt valószínűleg meg is hiúsul, vagy nem vezet semmire rövid- vagy hosszú távon.

A grafikával kapcsolatban azt fontolgatjuk, hogy (ismét) több kontrasztot adunk hozzá, módosítjuk az alapértelmezett betűkészletet és új kinézetet adunk a rendszerbetöltő képernyőknek (isolinux, grub és plymouth). Megvizsgáljuk a lehetőségét a live ISO indítóképernyőinek is, hogy támogassuk a nyelv és a billentyűzetkiosztás kiválasztását.

A másik terület, amin dolgozunk, a Linux Mint weboldal. Vásároltunk néhány szép tervet és kiválasztjuk és átalakítjuk őket, hogy a www.linuxmint.com (és végül a community.linuxmint.com) oldalakat is olyan weboldalakká alakítsuk, amelyek modernebbnek látszanak és amelyek jól néznek ki, mindegy milyen eszközzel böngésszük őket.

A Cinnamon-ban két belső komponenst vizsgálunk felül: A DocInfo-t, amely a legutoljára megnyitott dokumentumok kezeléséért felel, illetve az Appsys-t (a cinnamon-menus komponenssel együtt), amely az alkalmazás metaadataiért felel (hogyan indítsunk el egy adott alkalmazást, hogyan építsük fel az alkalmazásmenüt, mely ablakok mely alkalmazással állnak kapcsolatban, milyen ikonok/műveletek vannak egy alkalmazásban, stb). Sok technikai követelmény van ebben a két komponensben és ezek magyarázzák a betöltési idők nagy részét.

Sokat vizsgáljuk az alkalmazásmenüt is, természetesen egyszerűsítve a DocInfo és Appsys használatát, de azt is próbáltuk, hogy csökkentsük a képkockasebességre gyakorolt hatását (itzexor különösen a Clutter és St objektumokat nézi, amelyeket használunk, és a PopupMenu osztályokban végrehajtott optimalizálásokat), és ezek okosabbak a lusta betöltéssel (lazy-loading). Néhány vita annak a gondolatához vezetett, hogy cseréljük ki az „Összes alkalmazás” kategóriát olyan kategóriára, amely a legutoljára használt és újonnan telepített alkalmazásokat sorolná fel, az ilyen funkciók iránti funkcionális érdeklődésen kívül ez lehetővé tenné számunkra, hogy növeljük a menü teljesítményét.

Michael Webster valami igazán bonyolult dolgon dolgozik, valami olyasmin, amiről az idők hajnala óta beszéltünk... a Cinnamon több folyamatra való felosztásán. Annak a lehetőségét tanulmányozza, hogy a kisalkalmazásokat a saját folyamatukon belül futtassa, az objektumokat pedig közvetve jelenítse meg. Ez nagyon ambíciózus és elég sok K+F tevékenységet jelent ezen a ponton. Reméljük, hogy sikerrel fog járni egy prototípussal. Ennek hiányában van ötlet arra is, hogy a kisalkalmazás tartalmának megjelenítését magában a Cinnamon-ban megtartjuk és csak a folyamatkezelést delegáljuk (a dbus-menu-hoz hasonlóan), vagy együtt tartjuk a Cinnamon-t és a kisalkalmazásokat és a WM-et választjuk szét.

Jason Hicks folytatja a munkáját a csoportosított ablaklista fejlesztésén, az ablakkezelőn és a bemeneti késleltetés optimalizálásán. Ez egy kicsit most bonyolult a csapaton belül, mert mindannyian kissé különböző területekre összpontosítunk, de azok gyakran hatással vannak egymásra. Nem haladunk olyan gyorsan, ahogy szeretnénk, időnként nehéz konszenzust elérni, a játéknál használt tervezési koncepciók bonyolultak és néhány metrikát nagyon nehéz mérni, de sokat beszélgetünk erről és lassan, de biztosan haladunk előre.

Időt töltöttünk a saját fejlesztőeszközeinkkel is, különösen valami olyasmivel, aminek a neve cinnamon-stat-stracker, amely képes mérni a betöltési időket, és idővel a tétlen erőforrás-használatot (CPU, RAM, FD-k stb) is.

Üdvözöltük gm10-et a csapatban. Sokszor hozzájárul néhány mint eszközhöz, különösen a Frissítéskezelőhöz és a Szoftverforrásokhoz.

Forrás: Linux Mint Blog