Eredetiből csak egy van, avagy mi az az NFT?

simonszoft képe

A digitális világban megszoktuk, hogy ami digitális az másolható sokszorosítható elméletileg végtelen mennyiségben.
Lassan teljesen kikopnak életünkből a fizikai adathordozón megvásárolt tartalmak, hogy a zenét hozzam fel példaként: bakelit, szallag, cd helyett mp3 vagy már csak stream. De igaz a filmekre, videókra, játék szoftverekre is.

Amit az un. online shopokban megveszünk olyan termék/tartalom amelyet bárki más is megvehet és birtokolhat rajtunk kívül és függetlenül is. Sok szempontból ez jó és tartalom függvényében hasznos is, ezeket nem is sorolnám, de ezzel kiveszni látszott valami a vilgából amit az NFT-nek köszönhetően a digitális tartalmak esetén már biztosan nem fog.

Az NFT a Non-fungible token vagyis nem helyettesíthető token rövidítése (itt olvashatsz angolul egy ennél részletesebben). Röviden a lényeg az, hogy a kriptovalutákhoz hasonlóan a blockchain technológia áll az NFT mögött, egy adott digitális tartalom (igazából a hozzá kapcsolódó token) tulajdonjoga nyilvános és biztonságosan megosztott adatbázisban rögzített és persze nyomon követhető. Az NFT természetesen meta adatokat is tartalmaz a digitális tartalomra vonatkozóan így önmagában sem zsákbamacska.

Az NFT élesen különbözik abban a kriptovalutáktól és ezáltal úgy általában a pénztől, hogy nem helyettesíthető (ez adja a lényegét: Non-fungible). Ha valaki kölcsönad neked száz forintot, nem várja, hogy pont azt százast, tehát azt az egyedi pénzdarabot add vissza neki amit kaptál, csak az számít hogy az értéke ugyanaz, tehát helyettesíthető. Szintén különbség, hgoy visszadhatsz két ötven forintost is tehát a pénz osztható, vátható, az NFT nem.
Ha azonban valaki a limitált kiadású Deep Purple lemezét adja kölcsön, akkor pont azt szeretné majd vissza is kapni, nem egy másikat, még akkor sem, ha az értéke ugyanaz.

Ha van igazi pénz és már digitális pénz is, miért ne lehetne igazi műkincs és digitális műkincs is?
Miért lenne nagyobb bolond az, aki egy NFT videóért ad egymillió forintot, mint az, aki ugyanennyiért esetleg egy harmincéves gombfoci szettet?

Az első, viszonylag ismert NFT-re épülő alkalmazás a CryptoKitties volt (jelnleg is működik csak kisebb már a hype körülötte), amiben egyedi digitális macskák cserélnek gazdát, most már egyedi gyűjthető dolgokat kínál így a Forma-1 és az NBA is. De lehet NFT egy játék szoftver vagy akár az ezen belül megvásárolahtó/gyújthető tárgyak is!

De ami a jövője lehet az NFT-nek az az, hogy akár fizikai tárgyak, akár valós autó vagy ingatlan is tokenizálható.

Ha 7 percben megnéznél erről egy videót:
https://www.youtube.com/watch?v=XF3Pq0PyTf0

Elon Musk NFT tweetje, ami egy zene szám az NFT-ről ami NFT-ként értékesít:
https://twitter.com/elonmusk/status/1371549960030842893

Hozzászólások

kimarite képe

Musk, a Technoking, beszállt az NFT-piacra is

Olvastam. Azt mondják, Elon ezzel terel.
A cikk: https://itcafe.hu/hir/elon_musk_technoking_nft_figyelemeltereles.html

A CNBC szerint Musk igen szokatlan húzásainak hátterében az állhat, hogy el akarta terelni a rajongók és a média figyelmét arról, hogy milyen személyi változások történnek a Tesla vezetésében, továbbá, hogy szövetségi vizsgálatot indítottak Amerikában a gyártó ellen, egy Detroitban bekövetkezett, nagyon súlyos Tesla-baleset miatt. Beperelte továbbá a Teslát a saját befektetője, amiért az megszegte az amerikai tőzsdefelügyelettel kötött megállapodást: a vád szerint Elon Musk sorozatos és felelőtlen Twitter-használata hatalmas károkat és büntetéseket eredményezhet a cég és a befektetők számára, ráadásul 2019. áprilisa óta minden esetben ügyvédnek kellene jóváhagynia Musk tweetjeit, ha azok fontos eseményekhez vagy pénzügyi témákhoz kapcsolódnak.

KIcsit máshogyan viselkedik, mint régebben...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

... indul az NFT-lufi?

#1 ... talán nem lesz a világ következő nagy találmánya, igen sok kritikust szerzett ugyanis. A szakértők rámutattak, hogy a blockchain-alapú tárolás miatt igen nagy terhet rónak ezek a digitális tokenek a környezetre, emellett pedig befektetési lufinak tűnik a szakemberek számára az őrület. A kritikusok véleményét igazolja, hogy sorra kerülnek elő az olyan esetek, amikor a „tokenizált tweeteket” az eladás után törli az eredeti tulajdonos, vagy az NFT-s képeket egyszerűen lecserélik. Ennél is rosszabb lehet, hogy egyes hackerek nulladik napi sérülékenységeket, vagyis igen súlyos biztonsági réseket adnak el NFT-ként, egyszerűen annak, aki a legtöbb pénzt kínálja.

https://itcafe.hu/hir/beeple_69_millio_dollar_nft_lufi.html

Én értem, mi a lényeg, akár lufi, akár nem. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

... indul az NFT-lufi?

#1.1 Én értem, mi a lényeg

Hát én meg nem. A blockchain lényege pont az lenne, hogy utólag nem lehet csak úgy módosítani az eladott / odaadott értéket. Itt valami nagy hülyeség van, vagy tényleg lufi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

... indul az NFT-lufi?

#1.1.1 Úgy értettem, hogy azt értem, mi ebben az érték. Szóval, hogy lehet sok másolat, de a - digitális - eredeti mégiscsak a tiéd: az eredeti videó, az eredeti studiófelvétel, stb...

A blockchain lényege pont az lenne, hogy utólag nem lehet csak úgy módosítani az eladott / odaadott értéket.

Egyszer megveszed, a tied. Nem látok módosításra utaló szövegrészt. Milyen módosításra gondolsz?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

... indul az NFT-lufi?

#1.1.1.1 Egyszer megveszed, a tied. Nem látok módosításra utaló szövegrészt. Milyen módosításra gondolsz?

Erre:

A kritikusok véleményét igazolja, hogy sorra kerülnek elő az olyan esetek, amikor a „tokenizált tweeteket” az eladás után törli(külső hivatkozás) az eredeti tulajdonos, vagy az NFT-s képeket egyszerűen lecserélik.

Rendesen, ha blockchain rendesen van alkalmazva, akkor ilyent nem lehetne. Ez a blokklánc nem utolsó részének utólagos módosítását jelenti, én úgy értem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

... indul az NFT-lufi?

#1.1.1.1.1 Jó, de nem tudjuk, tényleg igaza van-e a kritikusoknak, vagy ez csak az első felhang, tévedésekkel akár.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
simonszoft képe

... indul az NFT-lufi?

Érdekes kérdés, szerintem ha lufi is szép nagyra fogják fújni mielőtt kidurran, de lehet csak szépen lassan leereszt majd.
A tokenizált tweetek törlése valós hír, de itt ugye maga az alapot adot digitális tartalom került törlésre amire az a link mutat amit a tokenben van, ilyen lesz majd a jövőben is.

A képek cseréje már más kérdés, mert nem mindegy, hogy magáról a digitálsi kép állományról készült a token vagy csak egy a képet tároló szolgáltatás linkjéről vagy egyéb egyedi azonosítóról és meta adatokról.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve