Vélemények

Felhasználóink véleménye a Linux Mint rendszerről. Ha Te is Linux Mintet használsz, írd meg nekünk a saját történetedet!

Zoli62 írta a LinuxMint.hu oldalon:

Van egy 8 éves Hp Compaq asztali gépem.  Megbízható, stabil, de már elég lassú. 2GB RAM, 2.8 GHZ Intel CPU, 300 GB HDD.  Eredetileg Windows 7 Pro volt rajta, 3 éve Windows 10 Pro-ra ingyenesen frissítettem. Mivel már nem nagyon akartam hardveresen bővíteni, ezért azt gondoltam, szoftveresen felújítom. A gépre dual bootban telepítettem Linux Mint 18.3 64 bit XFCE-t. Pár nap használat után mondhatom, hogy a gép, mint a villám, úgy viselkedik. Különösen szembetűnő ez, ha a Windows  10 Pro sebességéhez hasonlítom. Ez is azt bizonyítja, hogy egy-egy jól kiválasztott Linux disztribúció mennyit dob egy régi gép teljesítményén.  Maga a telepítés fél óránál kevesebb ideig tartott, természetesen előtte  a megfelelő lépéseket meg kellett tenni. (Windows 10 gyors indítás kikapcsolása) Mindenkinek csak ajánlani tudom, akinek hasonló gondja van és nem ismeretlen a linux, bátran vágjon bele.

Mihány a www.pcbutik.eu tulajdonosa:

Vállalkozásunk 2017-től teljes mértékben átállt a Linux Mint használatára, terjesztésére, sőt ügyfeleinket technikai tanácsokkal is ellátjuk a Linux Mint használatával kapcsolatban. Mivel főként használt számítógépekkel és laptopokkal foglalkozunk ezért úgy döntöttünk, hogy jogtiszta és megbízható operációs rendszert telepítünk az általunk eladni kívánt eszközökre, így ügyfelünknek nem kell még a telepítésekkel bajlódni. Hosszas tesztelés után így esett a választás a Linux Mint -re. Az elmúlt, közel két hónap távlatából a tapasztalatok vegyesek, de mindenképp előremutatók, hiszen ebben az időszakban - 15-17 eladott eszköz - több mint 10 darabon a mai napig a Linux Mint fut és nem tervezik lecserélni, sőt ügyfeleink már mutogatják ismerőseiknek, családjuknak, stb... Ez igen biztató!

Ferenc írta a Facebook-on:

A Linux Mint 18.0 Sára be van nálam betonozva. Systemback, meg 1 plusz tartalék merevlemez, rajta Xubuntuval, szórakozni. A Linux Mint 18-amat nem upgradelem többet, amióta újraraktam, nagyon hibátlan benne minden. Még nemrég cseréltem a gépet, így volt honnan az adatokat visszamenteni, inkább újra telepíttettem az egészet, mint hogy foltozgassam.

Elijah írta a Facebook-on:

2008 óta használom az Ubuntut és már kezdetben is a Mint-logikája felé terelődtem (MagyarUbi,Remastersys)... Majd a Unity megjelenésével, felhasználóként eltávolodtam az alap Ubuntutól. Szerencsére akkoriban bukkantam a Linux Mintre, ami a telepítés utáni elindulásban hatalmas segítség... Ezen belül is megpróbáltam a változatokat, melyek közül az Xfce számomra a legstabilabb. Most a Linux Mint 17.2 Xfce 32bit és 64bites változatát használom a gépeimen és hosszútávon maradok is ezeknél...

Levente írta Facebook-on:

Amikor Linux distro-t kerestem a desktop gépekre, követelmény volt a KDE felület a Wine és hogy Ubuntu alapú legyen a nyomtató és scanner driverek miatt. Ezek alapján a Linux Mint 17.2 - KDE maradt fent a rostán. Wine gond és konzolos buhera nélkül települt. Elsőre ment rajta a Windows-os számlázó program. Nyomtató és scanner DEB csomagjai is elsőre használhatók voltak. Így maradt a menta!

Sándor írta a Facebook-on:

Ami tetszik a LinuxMintben az az egyszerűsége és, hogy felhasználóbarát. A Cinnamon és a KDE verziókat próbáltam eddig.A Cinnamon lassú volt a gépemen és ezért váltottam a KDE verzióra.Nem tudom mi az oka de ez nálam gyorsanb. Jelenleg a 18-as verzió fut és eddig hibátlan. Minden programot amire szükségem volt edig megtaláltam a tárolókban. Bár már 12 éve használok Linuxot de a parancssort nem szeretem. Inkább grafikus felületen kattogtatok. Talán a lustaságom az oka nem tudom, de nehezen veszem rá magam a használatára. Szeretem a szabadságot és a filozófiát ami mögötte van. Szerethető az egész. Szeretem azt ha valakinek telepítem nem kell drivereket kergetni a neten,nem kell ezer másik programot letölteni,hogy meg tudjak nézni egy pdf vagy doc filet. Csak feltelepítem és használom. Ennyire egyszerű. A vírusok sem szeretik annyira mint a másik rendszert

Bence írta a Facebook-on:

~4-5 éve használok linuxot, eddig ubuntus voltam. Sokáig azt hittem, hogy az unityvel semmi bajom nincs. Aztán most egy újratelepítésnél úgy döntöttem, hogy kipróbálom a mintet. (a legrisebbet ami most van) Ami rögtön feltűnt, hogy telepítés után megszűnt játékokban a screen tearing, amig ubuntuval évek alatt se sikerült megoldanom maradéktalanul. Bár alapvetően gusztustalan oldszkúl valaminek tűnt a cinnamon kinézete ezért tartotam is tőle, igen hamar rá kellett jönnöm, hogy nem véletlen olyan amilyen és egyszerűen minden ott van ahol keresem. És van default "dark theme:D" Ami a legszimpatikusabb a rendszerben az az, hogy gyakorlatilag nulla konfigurálással minden pöccre működött. Webfejlesztő vagyok, így már csak az nginx, php és társait kellett beállítanom, és tökéletesen működik. Hálistennek mivel ubuntu alapú, így a ppa -kal sincs semmi gond. A legnagyobb pozitívuma az én szememben az az, hogy egy olyan "ubuntum" van ami stabilan működik. Ubuntu alatt gyakran kaptam random valami összeomlott hibaüzenetet (igen, kideríthettem volna, hogy mi, de mindig lusta voltam hozzá...), itt még ilyennel nem találkoztam. A másik ami nekem nagyon szimpi az az, hogy nagyon sok kis apróság van pluszba a cinnamonban ami az unityből hiányzott. (pl bután hangzik, de a színezhető ikonok nekem sokkal átláthatóbbá teszik a munkám)
Összefoglalva az a helyzet h a stabilitása az ami engem megfogott, az, hogy az egésznek olyan "nagyon egyben van" érzése van, és azok a dolgok amiket ubuntun konfigolgatással meg logok túrásával, telepítgetéssel elő tudtam volna varázsolni azok itt default megvannak, nulla munkával. Én is szeretem hekkelni a gépem, mint itt rengetegen, de amikor egy munkához szükséges gépről beszélünk, akkor csak le akarok ülni és használni. Emiatt népszerűen a mekek pl, mert pont ezt az elvet vallják. Mindenesetre azért nem minden fenékig tejfel, egy designer igazán átnézhetné egyszer a rendszert... :D De annak mérhetetlenül örülök, hogy csak azt tudom felhozni ellene, hogy összehasonlítve egy macos -el vagy win10-el (akár még az unityvel is) egy elég csúnyácska valami a cinnamon :D
Jaj ha már cinnamon, benne az a szimpi, hogy szerencsére erős gépem van, így nem szempont, hogy annyit egyen az ablakkezelő, mint a terminál. Nagyon jól el vannak találva az animációk, a menüje rendben van, ablakok szélekhez dobálása okés. Semmi konkrétat nem tudok róla kiemelni, csak azt, hogy "nagyon egyben van" ez is, minden ott van ahol keresem. Ami hiányzik az az, hogy a tálcán én csak ikonokat szeretnék látni, helypazarlás kiírni mindent, illetve én unityben szerettem, hogy minden ablak menüjét macos style -ban ki tudtam rakni felülre, ezt még itt nem találtam meg. Annyi bugja azért van, hogy időnként eltűnik 1-1 ikon a tálcámról, de ezzel még együtt tudok élni, visszajönnek :D
Véglegesen összefoglalva tehát a lényeg, hogy szerintem messze ez a legkezdőbarátabb rendszer, amit bárkinek mernék ajánlani win után is. Minden pöccre megy, olyan érzés vele dolgozni, mint amilyennek lennie kellene egy os-el.

Gábor írta a Facebook-on:

A 18.1 XFCE 32bit-es verziót használom. Használok mellette Windows 10-es rendszert is. Dual bootosként fut egy notebookon I7 8GB ram 500GB SSD társaságában. Régebb óta használgatok linux rendszereket. Bár tényleg csak felhasználóként, az én ügyes-bajos kis dolgaimat megtudom oldani, de nem mondanám magam linux gurunak. Az első találkozásom meglepő módon egy Asus WL500g router-en kezdődött. Linux alapú firmwarrel. Itt ugye nem volt grafikus felület, de tetszett a logikája sok dokumentáció volt és így kipróbáltam egy UBUNTUT mondván csak jobb lehet. Tetszett, de döcögött. Ez valahogy az első disztrók környékén lehetett. Úgyhogy letöröltem. Aztán jött egy DLINK NAS, szintén linuxalapon. Ekkor megint UBUNTU ez már jóval kezesebb volt. A felület kissé szokatlan volt és néha azért érezhető terhet okozott a Compiz. Ekkor találtam rá az XFCE felületre. Innen már csak egy lépés volt a MINT világa. Természetesen kipróbáltam a Cinnamon és Mate felületeket is, de valahogy mindig az Xfce-hez tértem vissza. Letisztult és gyors. Miért a Mint és nem az Ubi? Az ubuntu nekem valahogy túlzsúfolt. Túlcsicsás és valahogy nehézkesebbnek lomhábbnak érzem a működését. Valahogy Windows akar lenni. Ez persze lehet butaság és dilettantizmus, de valahogy ezt érzem. Tudom a mint is rá épül, de egészen más. A Mint Xfce felülettel, gyors, villámgyors. Tetszik, hogy letisztult, a frissítéskezelő sem tolakszik, minden megy elsőre, nincsenek hibatörtént, bezár/jelent típusú ablakbezáródások. Igazából minden megy, ami egy átlagos felhasználónak kell. Filmek, zene, letöltések, Chromeium is felnőtt, Libre Office tökéletes alternatíva. Talán a játékok miatt még nem merem letörölni a Windowst, illetve bizonyos grafikai/fotó alkalmazások helyett nem akarok Gimpet/Darktablet megtanulni. A wine tudom sokmindent elfuttat, de ebbe, idő híján még nem ástam bele magam.

Péter írta a Facebook-on:

3 éve lett elegem az akkori konfigomon a Win7-ből és emlékeztem, hogy van ez a Linux, láttam egyszer működés közben és nagyon meggyőző volt. Elkezdtem keresgélni totál kezdőként és rengeteg disztrót kipróbáltam, míg rá nem találtam a distrowatch oldalra. Ott megláttam a Mint-et, a Maya verzióval kezdtem Cinnamon felülettel és párszor neki kellett állnom, míg rá nem jöttem, hogy a wubi nem opció. Felraktam normál telepítéssel Win7 mellé és elkezdtem használni. A Win7 után valami egész más dimenzió tárult elém, gyorsasága és az, hogy mindent meg tudtam csinálni rajta, amit addig Winen, teljesen lenyűgözött! A Cinnamon felülettel meg egész egyszerűen gyerekjáték volt áttérnem a Win7-ről. Pár hét után azt vettem észre, hogy már elfelejtettem a Wint! Sokat segített a linuxmint.hu és a Logout.hu Linux Mint topikja, amit meg akartam oldani, mindenben segítséget kaptam. Akkor még használtam a Winnel közös tároló partíciókat. Azóta elég sok disztrót kipróbáltam, de igazán csak a Mint volt az, amit csak telepíteni kell és használni. A titok az, hogy a friss verzió megjelenése után nem szabad egyből frissíteni a DE miatt, kivéve, ha már meg tudod oldani a kezdeti furcsaságait, pár hét és tökéletesen működik mindig a friss verzió! Megjelenése után egy hónappal a 18.1 Cinnamont használom, próbáltam az LMDE2-t is, de mivel fenn van a Debian Jessie Cinnamonnal, így az LMDE-nek nincs igazából létjogosultsága.