ÁNYK - AbevJava keretprogram telepítése Linux Mint rendszerre

Ez a leírás az ÁNYK - Általános Nyomtatványkitöltő program (ismertebb nevén abevjava) Linux Mint rendszerre való telepítéséről szól. Az Általános Nyomtatványkitöltő telepítéséhez java környezetre van szükség. Ez lehet az oracle által terjesztett, vagy a linuxos openjdk környezet. Először a Synaptic csomagkezelővel leellenőrizzük, hogy a java környezet telepítve van-e. Én most a linuxos környezetre hagyatkozok.

A Synaptic csomagkezelőt rendszergazdai jogosultsággal használjuk, be kell írnunk a telepítéskor megadott jelszavunkat.

A csomagkezelő keresőjébe írjuk be, hogy icedtea - ezzel egyúttal a bönésző plugint is ellenőrizni tudjuk, ami később még jól jöhet.

Nézzük meg, hogy az openjdk-8-jre, és az icedtea-8-plugin telepítettek-e. Jelenleg ezek a legfrissebbek, a képen zöld négyzet jelzi a telepített állapotot. Ha valamelyik nem telepített, akkor jelöljük ki, majd az alkalmazás gombra kattintva telepítsük. Alternatívaként telepíthetjük az Oracle Java JRE-t vagy JDK-t ezen leírás alapján.

Amennyiben KAMI tárolóját felhasználva szeretnénk az abevjava-t telepíteni, akkor a synapticot ne zárjuk be, csak tegyük le a panelra (windowsos nevén tálcára). 

Összegzés:

A alábbi három módszer közül bármelyik alkalmazható tetszés szerint. A II. és III. módszernél a nyomtatvány betöltése a keretprogramba éppúgy történik, mint a windows rendszereknél. Továbbá ez a három telepítési mód is mutatja, hogy a Linux rendszerekre is könnyedén telepíthető az Általános nyomtatványkitöltő keretprogram.