Fogsz frissíteni Linux Mint (Tara) 19-re?

LinuxMintHungary képe
Igen, IGEN, IGEN!!!
74% (61 szavazat)
Nem, mert a mostani is jó.
13% (11 szavazat)
Nem, mert nem támogatja a hardverem. Leíriom a hozzászólásban mi a probléma.
1% (1 szavazat)
Egyéb, leíriom a hozzászólásban.
11% (9 szavazat)
Összes szavazat: 82

Hozzászólások

tresor képe

Fogsz frissíteni Linux Mint (Tara) 19-re?

@#0
A 18.04 daily build már több, mint 1 hónapja fenn van külön partíción. Semmi gond vele. A Tara is így fog kezdeni, ha lenne a Mint-ből is béta előtti daily build. Azt is felraktam volna már. Szeretek tesztelni, de a 18.3 Xfce megmarad elsődlegesnek. Másoknak is azt szoktam ajánlani, telepíteni.

tonsur képe

Igen de csak a 19.1-re

Betartom azt az ubuntus szokást,hogy a jól működö belakott verziót csak a már biztosan jól működő és a kezdeti sallangoktól mentes főverzióra frissitem. Az ubuntu-16.04-ben a főverzió frissitést csak a 18.04.1-nél ajánlja majd fel a frissitéskezelő (hosszutávon támogatott új kiadás opciónál), addig virtualboxban tesztelgetem a 18.04-et, ami eddig számomra elég meggyöző.
Upgrade from Ubuntu 16.04 to Ubuntu 18.04

 Nem értek még elég jól, sőt

 Nem értek még elég jól, sőt alig a Linux-hoz, hogy szabadidőmet felesleges telepítgetésekkel csapjam el.
Amíg igényeimnek megfelel a 18.3 Sylvia (LTS verzió), hagyom azt futni. 

 Kicsit még odébb van, de

 Kicsit még odébb van, de mivel én a Debian felől jöttem, a mindenkori frissítés híve vagyok, amíg a vasat már nem támogatja az adott verzió, vagyis kihal alóla  rendszer.

Mellé

 Megy a 18.2 mellé,aztán,ha jól műkszik,újrarakom a gépet.

Kérdés?

Tara támogatja majd a GL753VE laptopot mert az előző verziók valamiért fagytak nekem a legutolsó szinte tökéletesen működő az a Sarah 18 volt viszont elég sok egyébb appot telepitek meg xen rendszert igényleg jó vírtualizációhoz játékhoz kell.

Tara támogatja a xen virtualizációt elindul rajta a libvirt szolgáltatás a legtöbb linuxal az a bajaom viszont a mint a kedvencem a suse melett.

Remélem az új rendszer kap egy suse linux szerű telepítőt végre hogy már telepítéskor össze válogasd mit akarsz felteni és mit nem.

Suse rendszert is nagyon imádom leg jobb szervernek de a mint is jó hisz ubuntu alapon elég sok minden meg van rá ugyan úgy bár rpm adatbázis rengeteg van debiant kicsit kevesebbet ismerek.

software.opensuse.org/

software.opensuse.org/search

 

 

tresor képe

Kérdés?

#8  

Bár még nincs a 18.04-nek netinstall ISO-ja. Ha lessz, akkor abból azt telepítessz amit csak kijelölsz.

https://www.ubuntu.com/download/alternative-downloads

Továbbá:

https://launchpad.net/ubuntu/+ppas

https://packages.debian.org/index

kimarite képe

Kérdés?

#8 Hát nem hiszem, hogy Suse-szerű telepítőt kap a Mint 19. Jól tudom, hogy a telepítő Suse alatt is az Anaconda, vagy tévedek? A Scientific Linux telepítője egészen biztosan Anaconda (a Fedora-é is).

tresor képe

Kérdés?

#8.2  Van az openSuse-nak is egy netinstall telepítő ISO-ja, ami grafikus felületű (a nevét passzolom). Nagyon részletesen kategorizálva vannak a telepíthető szoftverek és a hozzáadható repók. Sokkal részletesebben, mint az Ubuntu netinstall ISO-jában. Szerintem erre gondolt a fórumtárs. A múltkoriban tettem vele egy próbát, felraktam az összes terminálos kisegítő komponenst és a nem default repókat. Meglepetésemre a zypper a terminálban olyan kezes volt, mint az apt ide haza. Holott ilyet nem tapasztaltam egy default süsü telepítéssel sem. 

kimarite képe

Kérdés?

#8.2.1 Köszi. Mostanában nem próbáltam Suse-t telepíteni.
Egyébként ezt a dolgot (mi jelenjen meg egy netinstall menüben) szöveges fájlokban lehet beállítani, de ezt lehet, már tudod is.

tresor képe

Kérdés? Kérdés?

#8.2.1.1

#8.2.1.1  Az lényeges különbség a részletességben van. Egy normál süsü telepítőben ezek nem ennyire részletesek és a plusz repók sincsenek benne. Ugye azok komplett live rendszerek és bizonyos dolgok nem lehetnek benne default, szoftver jogok és liszencek miatt. Ez meg egy minimal rendszer amivel a konfigot állítod össze, így ez nem egy csomagolt terjesztés, hanem egy helyben szerkesztett szoftver csomag.

kimarite képe

Kérdés? Kérdés?

#8.2.1.1.1 Mindenesetre több, mint 'próbálkozás'. :)
Igények kielégítése ... . A Crunchbang Linux telepítőben láttam hasonlót, scriptekkel.

tonsur képe

Szabad-e telepiteni fő rendszernek a legfrissebb ubuntu 18.04-et

Biztos tudjátok,hogy megjelent a legújabb Ubuntu LTS verzió a 18.04-es,ami alapja lesz a nyáron megjelenő Linux Mint 19-nek.
Ezért érdemes megvizsgálni,hogy mire számithatunk a használata során, vannak-e súlyos hibák, kisebb-nagyobb kényelmetlenségek,átgondolatlan megoldások, amit érdemes lenne javitani, hogy a Linux Mint 19 ne tartalmazzon már ilyen hibákat.Én próbaképpen (elözöleg természetesen elkészitettem a 16.04.4-es rendszer biztonsági mentését) frissitettem a 16.04-es rendszeremet a 18.04-re,mint utóbb számomra kiderült egyenlőre ez a helyes módszer, a nativ telepitéssel szemben, mert ilyenkor választhatom azt,hogy tartsa meg a régi beállitásokat,configokat,telepitett biztonsági foltokat,frissitéseket,és asztali környezetet.Frissités után meg is lepődtem,hogy milyen remekül működik az új rendszer, és hogy igy nem tapasztalom a nativ telepitéskor fellelhető kisebb nagyobb hibákat, amit ezen a videon részletesen elemeznek:
Linux Mind #28 - Ubuntu 18.04 LTS
A végső következtetés az,hogy az Ubuntu 18.04-et fő rendszernek,nativan még nem ajánlatos telepiteni, föleg nem egy kezdő linuxosnak. Remélhetőleg a Linux Mint 19 jobban fog szerepelni a megjelenését követő elsö teszteken.

kimarite képe

Szabad-e telepiteni fő rendszernek a legfrissebb ubuntu 18.04-et

#9 Jól tudom, hogy az upstart a 18.04-ben már nincs használva, csak a systemd? Tehát akár törölheted is ..., ha jól gondolom.

kimarite képe

Szabad-e telepiteni fő rendszernek a legfrissebb ubuntu 18.04-et

#9.1.1 Az upstart is törlődött?

dpkg -l upstart

Mert nálam nem. Átírtam a forrásokat és így lett most (pár napja) Linux Mint 19 kiadásom. De ez nagyon nem hivatalos módszer (a biztonsági szinteket figyelmen kívül kellett hagynom a frissítéskor), bár tegnap feltűnt a mintupdate csomag is, legalábbis frissült.

tonsur képe

Szabad-e telepiteni fő rendszernek a legfrissebb ubuntu 18.04-et

#9.1.1.1
Igen.
$ dpkg -l upstart:
Kért=ismeretlen(u)/telepítés(i)/eltávolítás(r)/törlés(p)/tartás(h)
| Állapot=nem(n)/telepített(i)/ütköző-fájlok(c)/kibontatlan(u)/félig-
| ütköző(f)/félig-telepített(h)/aktiválóra-vár(w)/aktiváló-függőben(t)
|/ Hiba?=(nem)/újratelepítés-szükséges(r) (Állapot,Hiba: nagybetű=rossz)
||/ Név Verzió Architektúra Leírás
+++-==============-============-============-=================================
un upstart (nincs leírás))
Nálam a források aumatikusan átiródtak bionic-ra, az egyénileg hozzáadottak meg inaktivvá váltak,amiket a telepités után töröltem, és lecseréltem bionic-változatokra.A kernel lecserélődött a 4.15.0-20-ra, igy a régebbi kernelt törölhettem.Az egész folyamat végén a tisztitásokat (sudo apt-get autoremove --purge,BleachBit,Ubuntu cleaner) követően a rendszerpartició mérete, csak 300MB-al növekedett a régi rendszerhez képest,a Home partició meg ugyanakkora maradt.Viszont a kijelzőm felbontása és képfrissitése sokkal több opcióban állithatóvá vált (60-120hz-ig), ami a szememet sokkal jobban kiméli,azaz érzetem,hogy gyorsabb lett a rendszer, és eddig nagyon meg vagyok elégedve vele,tehát marad az új rendszer a gépemen.

kimarite képe

Szabad-e telepiteni fő rendszernek a legfrissebb ubuntu 18.04-et

#9.1.1.1.1 Nálam most az LXDE indul (telepítettem):

uname -r ; inxi -S
4.15.0-20-generic
System: Host: kim-hp Kernel: 4.15.0-20-generic x86_64 bits: 64
Desktop: LXDE (Openbox 3.6.1) Distro: Linux Mint 19 Tara

(off) Én nem gyökeret ástam ki -majd azt is kell, de a már kipusztult, kivágandó fa köré van rakva aprítandó tüzifa, ennek felvágásához majd veszek motoros fűrészt, mert még egyszer nem állok ennyinek neki kézifűrésszel :) ..., egy teljes nap- hanem sittet pakoltam zsákokba, amit majd elvitetek a jövő héten.

(on) A Cinnamon nem indul, fekete háttér, és csak az egér látszik. 'Biztonság kedvéért' ;) (nemrég) felvettem a unstable PPA-t ..., de valami beállítási gond lehet inkább. Amire eddig ránéztem és javítottam, egyik nem segített. Vagy megvárom, amíg kijön a Mint 19 telepítő, mert tényleg kevés a hely, aminek ugyan elkezdtem helyet szorítani ... arrébb a tárhelyen, ahol eddig csak a virtuális képfájlok vannak (voltak). Aztán lehetséges, hogy rájövök a megoldásra, csak én úgy gondoltam, minden rendben lesz. Mondjuk a Debian-os tapasztalatok alapján, bár kivezetésre került az upstart, úgyhogy megint nagy ugrás van, mint a 17.x-ről a 18.x-re frissítéskor (a systemd bevezetése) és ez egy nagyon nem megszokott frissítés,