Tegezős vagy magázós stílus? (ld. az első hozzászólást)

Kabika képe
Tegezős
89% (531 szavazat)
Magázós
11% (64 szavazat)
Összes szavazat: 595

Hozzászólások

Kabika képe

Miért is ez a kérdés?

A linuxmint.hu-s tutorialok/blogbejegyzések/hírek szövegezésével szeretném kideríteni, hogy hogy gondolja a közösség, melyik lenne a jobb; a tegezős vagy a magázós stílus.
Az én álláspontom szerint a tegezős. Sokkal könnyebb írni így, mint az időnként fellengzősségbe fulladó magázós stílusban.
Hozzászólásokat várom. :)

kimarite képe

RE:Miért is ez a kérdés? RE:Miért is ez a kérdés?

#1 Eddig öten szavaztak, köztük én is. A szavazás után látszik a 'helyzet'. Helyzet jelentés ..

( ha nincs kampány tilalom, egy javaslat;
  http://www.youtube.com/watch?v=DVSXMFFKq9Q / te vs. maga )

RE:Miért is ez a kérdés?

#1 „Az én álláspontom szerint a tegezős. Sokkal könnyebb írni így”
Szerintem ezzel meg is válaszoltad a kérdést. Írj tegeződve, ez illik hozzád.
Esetetben a magázódón valószínűleg érezni lehetne, hogy nem passzol össze veled.
Minnél inkább hivatalos egy leírás, annál inkább nem illik tegeződni benne, attól olyan gagyi hatása lesz, áthidalómegoldásként viszont ilyen esetekben használhatjuk a többesszámot, az nem magázódás, de mégsem tegeződés.
Ajánlom hát jószívvel figyelmedbe az ilyen leírások készítéséhez a Kattinsunk az ... ikonra, Nyomjuk meg a ... feliratú gombot, stb. formulát.

szhf62 képe

Szerintem egyértelmű.

 Az internet világában megszokott a tegező megszólítás. Könnyebb ilyen módon a kommmunikáció, a sokszor néhány év korkülönbség(ek) ellenére is. (Sajnos némelyik közösségi oldalon sokan vissza is élnek ezzel, de ez itt nem arról szól.) A segítségnyújtásokat, tanácsokat más felhasználó visszaolvasva így arra a következtetésre jut(hat), hogy az adott témában személy szerint neki is szól(hat) a problémája megoldása.

Csak egy érdekesség: Az egyik oldalon az adatlapomon csak a születési hónapot és napját adtam meg. Egy alkalommal kaptam egy privát üzenetet egy (akkor) 13 éves fiútól(!): "Te figyelj már. Jó fej vagy, járunk?..." UFF! Ha már az ötödik x-et taposom, és nem ez a beállítottságom...  :-D

Általában sajnálom, hogy a

Általában sajnálom, hogy a magyar nyelvből lassan kiveszőben van a magázás, ahogy az egymást váltó nemzedékek felnőnek. Úgy madártávlatból. De aztán nekem sincs kedvem magázódni a legtöbb helyzetben. A fórumokon pedig talán már kivételként sem találkozni magázással. Szerintem az idő ezt régen eldöntötte. Úgyhogy a tegezésre szavaztam.

Kabika képe

RE:RE:Miért is ez a kérdés?

Igen, jelenleg is így próbálom meg áthidalni a - számomra elég jelentős - problémát. :)

Azonban sokszor nehéz így megfogalmaznom egy-egy cikket/egyebet...

Szerintem a mai világban (ha megfelelő színvonalú a szolgáltatás), már nincsen nagy jelentősége, hogy tegeződünk, vagy magázódunk.

szhf62 képe

Te, vagy Ön?

 Bizonyára sokan észre vehették már közülünk, hogy a legtöbb (talán mindegyik) mobilszolgáltató "eleve" tegező megszólítást használ az ügyféllel a menüben. Alapjában véve nem csak fiatalok használnak mobiltelefont. Az ő "kapacitásuk" megengedhetné, hogy az ügyfél személyesen beállíthassa magának, hogy a bejelentkező menü milyen formában legyen bárkinek elérhető. Más az internetes "tegező" megszólítás (természetesen itt is az etikett betartásával!). Egy leírást, cikket, segítségnyújtást meg lehet írni magázós módban, de ez kissé körülményesebb nyelvtanilag mint tegező stílusban. Egy érdekes (megtörtént) eset: Az egyik (akkor) frissen indult mobilszolgáltatónál vettem telefont feltöltőkártyával. A SIM kártya aktiválásánál elég fura volt először a tegező menü, mivel az előző mobilszolgáltató(k) magázó megszólítást használt(ak). Amikor az ügyfélszolgálatoshoz "került" a hívásom, én is viszonoztam (kultúrált módon) a tegező stílust. Szerencsétlen "áldozat" köpni-nyelni nem tudott a meglepetéstől... 

Szavazás

 Tegezve is meg lehet adni a tiszteletet, és magázva is el lehet küldeni a búsba a másikat!

Ember függő az egész!

kami911 képe

Tegezés:

Tegezés:

  • Fórum
  • Cset

Magázás:

  • Felhasználói felület
  • Dokumentáció

 

kimarite képe

RE:Tegezés: RE:Tegezés:

#7 Dokumentáció

'Ellenőrizze, hogy a megfelelő kártyával rendelkezünk. Adja ki a következő parancsot:'

  • linuxmint.hu/sugo/amd-radeon-videokartyakkal-kapcsolatos-tudnivalok
  • linuxmint.hu/sugo/a-radeon-es-amdgpu-illesztoprogramok-teljesitmenyenek-javitasa

Ezt így értem, egyetlen logikus vita alap a részemről, hogy az angol alapvetően tegez. Másrészt kicsit fura a magázás. Harmadrészt megkérdezem, hogy például a cseh, szlovák, finn ..., és a többi nyelv dokumentációja magáz vagy tegez, erről mit tudsz?